Geographica isimli kaynakta Amasyalı Strabon tarafından Dağlık Kilikya bölgesinde dik bir kayalık üzerinde kurulmuş yerleşim olarak tarif edilen Korakesium’dan bugünün Alanya’sına dönüşmüş olan kentin müzesi 1967 yılından beri ziyarete açıktır. Projesi Mimar İhsan KIYGI tarafından çizilmiştir. İlk açıldığından 2012 yılına kadar arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bir müze iken 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir yenileme çalışması yapılmıştır. Alanya Kalesi’ne çıkış yolunun başlangıç noktasında, kent merkezinde yer alan müzenin bahçe girişi Damlataş Caddesi’ndedir. Müze, Alanya ve çevresinin tarihine uygun bir kurgu ile tasarlanmıştır. Giriş salonundaki kronolojik Anadolu Uygarlıkları sergilemesinin yanı sıra tematik olarak düzenlenmiş salonlar Gemi ve Denizcilik, Herakles, Alanya Kalesi ve Sikke (Antik Çağda Para) gibi bölümlerdir.
Din ve Mitoloji, Antik Çağda Ticaret, Spor-Sağlık, Figürünler, Cam Eserler ve Takılar başlıkları altında düzenlenmiş vitrinler ise ana salonda yer almaktadır. Giriş koridorunda Anadolu, Alanya ve çevresinin tarihi, eserler ışığında kronolojik olarak dört vitrinde anlatılmaktadır. Aynı koridorda M.Ö. 625 yılına tarihlenen Laertes yazıtı, Roma dönemine ait tunç Latince diploma ve diğer yazıtlar da sergilenmektedir. Koridorun sonunda yer alan salon ise Gemi ve Denizcilik Bölümü olarak düzenlenmiştir. Bu bölümde, gemi gelişimini anlatan denizcilik terimleri ve ölçü birimlerine ilişkin bilgiler ışığında Alanya Kalesi’nden bir evin duvarından getirilmiş üzerinde gemi grafitileri bulunan sıva ve Gazipaşa İlçesi Antiochia ad Cragum Antik Kenti Limanı’nda bulunan bir gemi aksamı olan tunç pegassus, Syedra Antik Kenti Liman yerleşmesinden getirilen Akdeniz’in balık çeşitliliğini ortaya koyan, Balık Tutan Eroslar Mozaiği, Trajan’ın Anıt Mezarına ait gemili kabartma ile su altından bulunmuş amforalar ve Abdülhamit dönemine ait bir gemi topu sergilenmektedir. Hareketli bir tersane-deniz görüntüsünün içinden geçilerek girilen salonda gemi dümenine geçip, Alanya Limanı’nda interaktif bir yolculuk yapmak mümkündür.
Alanya Müzesi’nin sembolü niteliğindeki Herakles ise ayrı bir salonda, Hylas’ın su perileri tarafından kaçırılması sahneli mozaik ile birlikte sergilenmektedir. 52 santimetre yüksekliğindeki tunç heykel içi boş döküm tekniği ile yapılmıştır ve M.S. 2 yüzyıla tarihlendirilmektedir. Herakles bir elinde asası, kolunda aslan postu ile tasvir edilmiştir. Büyük salondaki açık teşhirde ise mezar stelleri, heykeller ve ostotekleri görmek mümkündür. Büyük salondan geçilen Alanya Kalesi Bölümü’nde Anadolu Selçuklu Kalelerinin en iyi korunmuş örneği olan Alanya Kalesi’nin İçkale bölümünde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler, Alaeddin Keykubad’ın unvanları yazılı yıldız çini ile Karaköy Kalesi’nde bulunmuş üzerinde Alaeddin Keykubad portresi bulunan kurşun mühür sergilenmektedir. Sikke Bölümünde ise bölgede farklı dönem ve şehirlere ait sikkeleri görmek mümkündür. Müzenin içerisindeki yönlendirme okları takip edildiğinde “Sevgi Hep Vardı” mesajı ile sergilenen eseri ve çıkış bölümünde yer alan Alanya’nın yakın tarihine ışık tutan Karamanlıca yazıtları görmek mümkündür. Müzenin galeri kısmında ostotekleri (kül kutuları), bahçesinde ise bir zeytin işliğinin tanımlandığı tarım köşesini, sütun başlıklarını, İslami yazıt ve mezar taşlarını, Alanya İlçesi, Okurcalar Mahallesinde deniz altında bulunan girlandlı, Eros’lu mermer lahdi görmek mümkündür. Alanya Müzesi bina giriş kısmında bulunan çocuk etkinlik odasında çocuklarınızla birlikte yapboz oynayabilir ve çeşitli etkinlikler yapabilirsiniz.