Çanakkale Assoss Ören Yeri
Çanakkale İli, Ayvacık İlçesindeki Behram Köyünde bulunan Assos, Antik Dönem yazarlarına göre MÖ 7.yy'da Lesbos (Midilli Adasındaki Methymna Yerleşiminden gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Son Arkeolojik çalışmalarla kentin geçmişinin Bronz Çağına kadar uzandığı tespit edilmiştir. Zamanımıza kadar ayakta kalmış görkemli surları ve arkeolojik kazılarda ortaya çıkan etkileyici yapılarıyla günümüzde de dikkatleri üzerine çeken Assos Antik Kenti, 2017 Mayıs ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmiş hem tarih hem doğal turizm açısından önemli bir merkezdir. Assos bir liman şehri olmakla birlikte denizden yaklaşık 238 metre yükseklikte sarp bir kayalık üzerine kuruludur.
Assos Akropolünde yer alan Athena Tapınağı, kentin koruyucusu olarak bilinen Tanrıça Athena'ya adanmıştır. İnşa tarihi MÖ. 6.yy. olan yapı Anadolu coğrafyasındaki Tek Arkaik-Dor Tapınağı örneğidir. Antik dönemde, tapınağın uzun kenarında 13; kısa kenarında 6 adet sütun bulunmaktaydı. Çatı yapısı dışında tapınağın tamamı andezit taşından inşa edilmiştir. Herakles ve Kentaurlar'ın mücadelesi gibi mitolojik konular ve hayvan mücadeleleri betimlenmiş friz ve methopları bugün Çanakkale, İstanbul, Louvre ve Boston Arkeoloji müzelerinde sergilenmektedir.
Nekropol Alanı Assos’un Ege denizine bakan güney yamaçları hariç birçok alan şehir iskân gördüğü sürece mezarlık alanı olarak kullanılmıştır. Şehir surları önünde, Batı Kapısı ve Doğu şehir kapıları önünde kentin dışında uzanan ana caddeler boyunca mezarlık alanlarını görebilmekteyiz. Batı kapısı önünden devam eden Assos Batı nekropolü içindeki bu caddenin de her iki yanında çok sayıda mezar bulunmuştur. Arkaik cadde olarak adlandırılan bu cadde kenarında çok sayıda anıtsal mezar lahitler ve aile mezarları çevresinde bir temenos duvarı ile çevrili olarak yol boyunca karşımıza çıkmaktadır.
Assos Antik Kenti Kazılarında üç dönemden bahsedilebilir. 1. Dönem 1881-1883 Amerikan kazıları Assos antik kenti ve çevresindeki ilk kapsamlı arkeolojik çalışmalar ve araştırmalar 1881’den 1883’e kadar J.T. Clarke ve yardımcıları F.H. Bacon ve R. Koldewey öncülüğünde Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılmıştır. Assos hakkındaki ilk izlenimleri kapsayan bu çalışmaların sonuçları 1921 yılında yayınlanmıştır. Amerikalıların çalışmaları ve özellikle de yayınları ağırlıklı olarak mimari yapı ve yapı grupları üzerine olmuş, daha çok büyük kamusal yapılara ilgi çekilmiştir. Yapılar dışında Batı Nekropolis içerisinde de kazı çalışmaları yürütülmüştür.
2. Dönemde, 1981 yılına gelindiğinde Assos kazıları İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu başkanlığında tekrar başlamıştır. Bu dönem kazıları ise daha çok Batı Nekropolis üzerinde yoğunlaşmıştır. Buranın dışında kentin farklı noktalarında, Akropolis üzerindeki Athena Tapınağı içerisinde, çevresinde ve güney yamaçlarda yer alan konut bölgelerinde sondajlar açılmıştır. Tapınakta Restore çalışmaları yapılmıştır
3.Dönem kazı çalışmaları 2006 yılından günümüze Çanakkale ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİNDEN Prof. Dr. Nurettin Arslan ve Ekibi tarafından gerçekleştirilen kazılar devam ettirilmektedir.
Ziyaret Saatlerimiz:
Haftanın Her Günü Açık* Olmak Üzere
Yaz Sezonunda (1 Nisan ile 1 Haziran arasında) 08:30-20:00** Gişe Kapanışı 19:30
*Not: 1 Haziran ile 1 Ekim arasında ise günbatımı süresine göre Assos Athena Tapınağının bulunduğu ören yerimiz saat: 21.00'e kadar açık olacaktır.
Kış Sezonunda (Ekim ayından Nisan'a kadar) 08:30-17:30 ***Gişe Kapanışı 17:00'dir.
* Müze ve Ören Yerlerimiz Dini Bayramların ilk günü saat 13.00’e kadar kapalıdır.
** Yaz Sezonu için Ören Yerlerinde Ziyaret ile ilgili Yoğun Talep olması Durumunda Gün batımı süreleri Hesaplanarak Valilik Kararıyla Kapanma saati 21.30 olarak dönemsel olarak güncellenmekte ve ayrıca ilan edilmektedir.
*** Gişe Kapanışı minimum gezi süresi hesaplanarak Ören yerinin kapanmasından yarım saat önce bilet vermeyi durdurmaktadır. (Sorun yaşamamak için müzekart uygulamasını kullanabilirsiniz. Çıkış Saatine tam olarak uyulması önemle rica olunur.)
Bu müzede etkinlik yok
Tüm Etkinlikler