İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, İstanbul’un en güzel mekânlarından olan ve ulaşımın kolay sağlandığı Gülhane Parkı içinde, saray alanını çevreleyen Sur-ı Sultani duvarına bitişik olarak inşa edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 24 Mayıs 2008 yılında açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in 1983 yılında Frankfurt’taki Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü bünyesinde açtığı 800’den fazla model ve maketin sergilendiği müzenin bir benzeridir.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, günümüz modern biliminin gelişmesine çok önemli katkılarda bulunan 9. yüzyıl ve 16. yüzyıl arası İslam bilim insanlarının yapmış olduğu icat, keşif ve çalışmaların sergilendiği toplam 3500 m2‘yi kapsayan sergi alanı ve toplam 585 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye’de ilk; Frankfurt’tan sonra dünyada ikinci örneği teşkil etmektedir. Müze Astronomi, Saat&Denizcilik, Savaş Teknolojisi, Tıp, Madencilik, Fizik, Matematik&Geometri, Mimari&Şehircilik, Kimya&Optik, Coğrafya olmak üzere toplam on iki bölümden oluşmaktadır.
Elli yılı aşkın bir süre araştırmalar yaparak hayatını İslam Bilim ve Teknoloji Tarihini tanıtmaya adayan Prof. Dr. Fuat SEZGİN, orijinal kaynaklar üzerinde yaptığı araştırma ve çalışmalarıyla bilim ve medeniyet tarihindeki gelişmelerin birbirinden kopuk olmadığını, aksine bir bütünlük arz ettiği görüşünü taşır. Prof. Dr. Fuat SEZGİN tarafından bilim ve teknoloji tarihinin bütün insanlığın ortak mirası olduğu bu müzenin kuruluşunun esasını teşkil ediyor ve müzemizde sergilenen çalışmalar İslâm Kültür Medeniyetinin bu mirastaki payını göstermeyi amaçlıyor. Ayrıca İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, bir taraftan bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, diğer yandan bıraktığı intiba ve kazandırdığı bilgi ile özel bir etkileyici güce sahip olmakla birlikte geçmişteki İslam dünyasının bilimler tarihindeki süreci de eserleri ve belgeleriyle ortaya koyarak bugüne ve geleceğe ışık tutmaktadır.
Bilim tarihi açısından ise doğu-batı ilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıması bakımından da gelecek kuşaklar için önem teşkil etmektedir. Bir asra yakın sürdürdüğü yaşamında İslam Medeniyetine ait çok kıymetli çalışmalar bırakan Prof. Dr. Fuat SEZGİN 30 Haziran 2018 tarihinde 94 yaşında vefat etmiştir. Büyük âlim ve bilim insanı için Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılı da Fuat SEZGİN Yılı ilan edilmiştir.
Sanal müze ziyaretleriniz için: www.sanalmuze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu müzede etkinlik yok
Tüm Etkinlikler