Eski Zeytinlik Caddesinde bulunan Geç Osmanlı Dönemi Trabzon’un en değerli sivil mimari yapılarından olan Kostaki Konağı’nda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığına ait Trabzon Müzesi, 2018-2024 yılları arasında süren dikkatli restorasyon çalışmaları ve teşhir düzenlemesinin ardından 30.05.2025 tarihinde yeniden ziyarete açılmıştır. 20. yüzyılın başlarında Trabzonlu Rum banker Konstantin Theofilaktos tarafından dönemin mimari modasına uygun olacak şekilde yaptırılan Kostaki Konağı’nın kendisi mimari tasarımı, mekânsal kurgusu ve süsleme özellikleri yönüyle bir şaheser niteliğindedir. Özellikle yapının iç mekanlarının büyük bölümünde bulunan kalem işi süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Bu bakımdan etkileyici bir merdivenle ulaşılan binanın giriş katı, Kostaki Konağı’ndaki yaşamı, kullanıldığı dönemdeki halini anlatacak şekilde teşhir edilmiştir.
Buradan ahşap bir merdivenle ulaşılan binanın birinci katı ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a yaptığı üç ayrı ziyareti ve Erken Cumhuriyet döneminde Trabzon ile özdeş olmuş Trabzonlu simalar belge, fotoğraf ve video gösterimleriyle ziyaretçilere sunulmaktadır. Atatürk’ün 1924 yılında Trabzon’a yaptığı ilk ziyaret sırasında eşi Latife Hanım ve beraberindeki heyetle birlikte ağırlandıkları Kostaki Konağı’nın bahçesinde çekilen fotoğrafın bir canlandırması bu kattaki en dikkat çekici teşhirdir. Bu katın bir diğer dikkat çekici yani ise bakırcılık, çömlekçilik ve kuyumculuk gibi Trabzon etnografyasını öne çıkaran teşhirlere ayrılmasıdır. Burada özellikle kentin kaybolmaya yüz tutmuş zanaatkarlıklarına vurgu yapılarak Trabzon geçmişiyle bir bağ kurulmaya çalışılmıştır.
Kostaki Konağı’nın bahçeden ulaşılan Arkeoloji Salonu ise ziyaretçilere tarih öncesi dönemlerden Osmanlı dönemi sonuna kadar bir zaman yolculuğu yapacak şekilde düzenlenmiştir. İlk girişte ziyaretçileri karşılayan zaman çizelgesi Trabzon ve yakın çevresinde yaşamış kültürleri kronolojik düzende sunmaktadır. Trabzon’u anlatan arkeolojik eserler üzerinden her bir düzenlemenin yapıldığı bu arkeoloji katında odalarda prehistorik, antik Yunan ve Roma, Bizans ve Osmanlı eserleri teşhir edilmektedir. Antik Çağda Trabzon’da günlük yaşam ve antik denizcilikte Trabzon için kurgulanan odalar ise canlandırmalarıyla öne çıkmaktadır. Bu müzenin en yeni unsurlarından biri ise çocuklar için hazırlanan interaktif eğlen ve öğren odasıdır. Arkeoloji katında Trabzon Müzesi tarafından kentte yapılan Trabzon Kalesi kazıları sırasında çıkan yeni buluntuların sergilenmesine de çok önem verilmiştir. Toplamda 720 adet eserin sergilendiği Trabzon Müzesi, kent geçmişinin izlerini geleceğe taşıyan önemli bir kültürel merkez olma niteliği taşıyor.
Bu müzede etkinlik yok
Tüm Etkinlikler